Klassieke acupunctuur TCM

Klassieke acupunctuur (TCM)

Wat is acupunctuur?

De Traditionele Chinese Geneeswijze gaat uit van de gedachte dat lichamelijke en geestelijke klachten veroorzaakt worden door verstoringen
in de energiehuishouding van het lichaam. Met acupunctuur worden
deze verstoringen hersteld.

Integrale behandeling

De Traditionele Chinese Geneeswijze kijkt naar het lichaam als één geheel: er is een wisselwerking tussen het lichaam en de mentale balans. Daarom bestaat een behandeling bij Ziyuli uit meer dan alleen acupunctuur.

Het uitgangspunt van acupunctuur is dat lichaam en geest worden aangezet om zichzelf te genezen.

 

Verder kijken dan klacht

Westerse geneeswijze ziet echter elk symptoom als aparte aandoening. Daarom zijn er vaak ook meerdere artsen bij betrokken die los van elkaar het symptoom bestrijden. De Traditionele Chinese Geneeswijze kijkt verder dan de klacht. Verschillende klachten hebben vaak dezelfde oorzaak. Ieder persoon is uniek, ieder ziekte die bij een persoon hoort is uniek en daarom hoort iedere behandeling ook uniek zijn te zijn.

Wanneer acupunctuur?

Acupunctuur is voor veel klachten een geschikte therapie. Er zijn aandoeningen, zoals chronische ziekten of anatomische afwijkingen, waarbij acupunctuur het probleem niet verhelpt, maar wel symptomen als pijn en vermoeidheid vermindert of wegneemt. Na een operatie of bij (blijvend) letsel na een ongeval biedt acupunctuur verlichting en leidt het tot een beter herstel. In 1979 heeft de WHO (World Health Organisation) een indicatielijst samengesteld met aandoeningen waarbij acupunctuur als geneeswijze gebruikt kan worden. Staat de klacht er niet bij, neem contact met ons op en leg uw klacht voor. We bespreken samen wat de mogelijkheden zijn.

Waarom acupunctuur?

Acupunctuur helpt bij veel klachten. Het grote voordeel van acupunctuur is dat het bijna geen bijwerkingen heeft. En omdat bij een acupunctuur- behandeling uw gehele energiehuishouding verbetert, zult u zich snel fitter en gezonder voelen. Acupunctuur heeft ook een preventieve werking. Het heeft een positieve invloed op het welbevinden van de mens. Het vergroot de natuurlijke weerstand, het verhoogt de pijngrens en het stimuleert de levenslust.

Behandeling met naalden

De bekendste vorm van acupunctuur is de behandeling met dunne naalden. De acupuncturist plaatst de naalden op bepaalde acupunctuurpunten op het lichaam. Deze punten bevinden zich op de meridianen. Meridianen zijn kanalen in het lichaam waarlangs de energie circuleert. Door de manier waarop de naald wordt aangebracht, beïnvloedt de acupuncturist de energiestroom van die meridiaan. Het reguleert de energiestromen in uw lichaam, waardoor:

  • een betere doorstroom van energie ontstaat
  • een energieblokkade verdwijnt
  • de hoeveelheid energie toeneemt of verplaatst wordt naar een gebied dat te weinig heeft
  • de kwaliteit van de energie verbetert

Tijdens de behandeling gaat de energie in het lichaam weer stromen. Dit merkt u aan een licht tintelend of juist een zwaar gevoel rondom de naalden. Soms straalt het gevoel uit langs de meridiaan. Dit gevoel wordt Qi (Chi) genoemd en duurt maar even. De naalden blijven ongeveer twintig minuten zitten.

De duur van de behandeling

Het eerste consult is een intakegesprek van 45 min. In het intakegesprek nemen we een uitgebreide anamnese over de klachten af. U krijgt ruim de gelegenheid om uw klacht(en) toe te lichten. Afhankelijk van het gesprek, kunnen we ook direct behandelen. Wij beslissen dat samen met u. Een gewoon consult duurt 60 min. Voor de effectiviteit van de behandeling is het gewenst om wekelijks een afspraak te maken.

Aantal behandelingen

Het aantal behandeling hangt af van uw klacht. 1x per week is het meest gebruikelijk. Wanneer uw klacht afneemt, neemt het aantal behandelingen als vanzelfsprekend ook af. De meeste cliënten ervaren na 3 tot 5 behandelingen al een positief effect.