Massagetherapie

Massagetherapie

Behandeling

De bedoeling is dat we je met mijn massagetherapie van je klacht afhelpen. Welke methoden ik gebruik, hangt af van je klacht en van jou!

  • Een intake gesprek en eventueel een eerste behandeling van een uur.
  • Meestal zijn 5 tot 10 behandelingen genoeg om je van je klacht af te helpen.

 

Het tijdschrift Massage Zaken publiceerde een artikel van mijn hand, dat goed beschrijft hoe ik tegen massagetherapie aankijk. Lees meer hieronder.

Is een massage symptoombestrijding ?

‘… Symptoombestrijding is het bestrijden van klachten, zonder hierbij de oorzaak van de klachten weg te nemen…’ (wikipedia.nl)
Het antwoord op deze vraag hangt af van de masseur. Wat is zijn visie en wat is zijn behandelmethode?

Met een massage kun je heel goed symptomen (klachten) bestrijden. Denk maar aan een gespannen rug en een ontspanningsmassage. Voor de patiënt is dit al prettig en verlichtend. Mijn visie is echter dat je als masseur ook de oorzaak kunt aanpakken. Kijk niet alleen naar de klacht, onderzoek samen met je cliënt ook de oorzaak van de klacht. Waarom loopt mijn cliënt steeds met een gespannen rug?

Oosterse wijsheid en de Westerse kunde

De Westerse kunde gaat vaak uit van de klacht, het symptoom. Met kennis en kunde wordt de klacht bekeken en behandeld. De nadruk ligt op de klacht en minder op de patiënt. Dat betekent ook dat de klacht wordt onderdrukt en dat de echte oorzaak op de achtergrond blijft.

Een Holistische visie kijkt naar de mens als geheel: Lichamelijk, mentaal, emotioneel, spiritueel en levensstijl. Is de mens uit balans, dan uit zich dat vaak in een (lichamelijke) klacht. Om de klacht aan te pakken, of het symptoom te bestrijden zul je dus niet alleen naar de klacht moeten kijken, maar vooral naar de mens als geheel.

… een symptoom is niet alleen een fysieke klacht, maar vooral de manifestatie van mentale en emotionele disbalans…

“Oost, West thuis best”

In mijn holistische visie ligt de optimale behandeling tussen Oost en West: tussen Oosterse wijze en Westerse kunde. Als massagetherapeut vind ik het prettig als een cliënt minder last heeft van zijn klacht. Verlichting van de klacht (symptoombestrijding) hoort zeker bij mijn massagebehandeling. De Oosterse wijze, meridianenleer, Yin en Yang en de 5 elementen hebben mij geleerd om – naast de juiste kneepjes van het vak – de behoefte van een lichaam, de mens te lezen. Ik pak ook de oorzaak van de klacht aan en stimuleer het zelfhelende vermogen van het lichaam om duurzaam te herstellen (Oosters).

Daarom zeg ik altijd: Oost en West, samen Best!
Een betere vraag is eigenlijk: welke visie heb jij als een masseur?

Bron: Magazine voor de Professionele Masseur: MassageZaken, Nummer 2, 2015