(Sport)Acupunctuur

(Sport)Acupunctuur

Blessurepreventie

Sporten is gezond voor lichaam en geest, dat weten we inmiddels allemaal. Maar als je te veel of te zwaar traint, kan het je gezondheid schaden. Te intensief sporten is vaak het gevolg van de hoge druk die je voelt, vanuit de omgeving of vanuit jezelf. Als de druk te hoog wordt, kunnen lichamelijke blessures ontstaan. Dit kan je tevens ook behoorlijk nerveus en gespannen maken.

Sport en energie
Als je begint met sporten, is het verstandig dat goed op te bouwen. Je lichaam moet wennen aan de zwaardere belasting. Als je te snel en te hard gaat trainen, wordt de kans op een blessures groot. Maar ook als je een ervaren sporter bent en te veel van jezelf vergt, heb je de kans op blessures. Te hard en te zwaar trainen kan zelfs mentale overbelasting tot gevolg hebben. Behalve specifieke sportblessures als peesontstekingen en spierverrekkingen, kunnen problemen als burn-out, concentratiestoornissen en oververmoeidheid optreden. En net voor een wedstrijd kun je last krijgen van hoofdpijn, maagpijn of darmkrampen.

 

Wat kan acupunctuur doen?
De acupunctuurbehandeling is gericht op het herstellen van de energiebalans. Zowel een tekort als een teveel aan energie kan namelijk voor klachten zorgen. Daarnaast verdiept de acupuncturist zich in de klachten en de achtergronden ervan. Zoals bijvoorbeeld: Op welke plaats zit jouw klacht? Komt de klacht steeds terug op dezelfde plek? Hoe is jouw trainings- en eetpatroon?

Door de acupunctuurbehandeling wordt de doorbloeding gestimuleerd. Hierdoor worden je spieren, pezen en gewrichten gevoed waardoor ze sneller afvalstoffen afvoeren en kunnen herstellen. Doordat je lichamelijke energie in balans komt, herstelt je innerlijke balans zich ook. Hoeveel behandelingen nodig zijn, is afhankelijk van de aard en ernst van je klachten. De acupuncturist kan je hier meer over vertellen.