Voedingsadvies

Voedingsadvies

Gezonde voeding is heel belangrijk binnen de Traditionele Chinese Geneeswijze (TCG).

De acupuncturist kan uw behandeling aanvullen met een voedingsadvies.

Okinawaas (het Japanse eiland) gezegde: “voedsel moet het leven voeden en dat is het beste medicijn.”     

Tegenwoordig wordt in de Westerse wereld veel aandacht aan de voeding besteed, vooral gezonde voeding. Veel mensen willen hun eetgewoontes veranderen en gezonder gaan eten.  Dit gebeurt meestal door het eten van gezondere voedingsmiddelen, maar vaak ook aangevuld met veel vitamines en mineralen. Hierdoor krijgen mensen een sterke voorkeur voor het consumeren van bepaalde voedingsmiddelen met als gevolg allerlei spijsverteringsstoornissen, lage weerstand en energieniveau en daardoor vermoeidheidsklachten. In het verre Oosten wordt al eeuwen benadrukt dat een gezond lichaam afhankelijk is van gezonde voeding.

Het geheim van een gezonde voeding in TCG is een voedingspatroon dat ons lichamelijk en geestelijk in evenwicht brengt, wat essentieel is voor het behoud van vitaliteit en een lang leven.

We kennen de uitdrukking: “Je bent wat je eet”. Dat wil zeggen, dat wat we in ons lichaam stoppen als voeding, zich naar buiten zal manifesteren. Met andere woorden, een mens is een uiting van zijn eten. Maar de grote vraag is, wie er beslist er over de voeding? De mens zelf. Dat is de reden dat ik nog een onmisbaar stuk aan deze uitspraak wil toevoegen: “Je bent wat je eet en je eet wat je denkt”.

De kunst van een gezonde voeding ligt niet alleen in de vraag wat er wel gegeten mag worden, hoeveel en onder welke omstandigheden (emotie, stress of tempo), maar ook wat beter niet gegeten en gedronken kan worden. Essentieel voor het behoud van een goede gezondheid is niet roken en gematigd gebruik van alcoholische dranken.

De Chinese filosoof Lao-Tse sprak:

“Als je het leven eerbiedigt, dan zul je, ook al ben je rijk en voornaam, je lichaam geen schade toebrengen door te veel te eten en zul je, al ben je arm en nederig, je lichaam niet belasten door winst na te jagen”.